Ontstaan van badkleding
Tegenwoordig is badkleding niet meer weg te denken. Op zomerse dagen aan het strand zien we een breed scala aan badpakken, bikini’s en zwembroeken voorbijkomen: vrijwel niemand heeft precies hetzelfde aan, maar iedereen heeft iéts aan. Echter is dit nog niet zo lang het geval. Voor het ontstaan van de badkleding zoals wij die nu kennen hoeven we maar een aantal decennia terug in de tijd te kijken. De ontwikkeling daarnaartoe is daarentegen wel over een aantal honderden jaren te verspreiden.
Het Romeinse Rijk
In de tijd van het Romeinse Rijk bestond er nog totaal geen badkleding. Hooguit hingen er gordijnen in badhuizen. Wél bedachten Romeinen een andere manier om hun naakte lichamen te verhullen voor elkaar tijdens het baden: er werd melk aan het badwater toegevoegd om het water troebel te maken.
Het linnen hemd
Het linnen hemd was het eerste kledingstuk welke diende voor het verbergen van het lichaam tijdens het baden. Aan het eind van de vijftiende eeuw werd deze steeds vaker gedragen door zowel man als vrouw. Echter bleef de man voornamelijk naakt baden, terwijl het linnen hemd rond 1800 als standaard kledingstuk voor in het water diende voor de vrouw. Het gaat hier niet om een hemd zoals wij deze nu kennen. Het betreft een lang, wijd en volledig bedekkend hemd van de hals tot aan de enkels, met lange mouwen. Een witte huid werd toentertijd nog gezien als een teken van rijkdom, bruinen was er dan ook niet bij. Naast het bedekken van het vrouwelijk lichaam zorgde het hemd er dus ook voor dat de huid zoveel mogelijk ongebruind bleef.
Het eerste badpak
Na alle verhullende badkleding werd het in 1907 tijd voor verandering, vond Annette Kellerman. Annette zwom competities, en het huidige badpak van dat moment zat haar flink dwars. Naast de wijdte van het pak was het ook nog gemaakt van wol, wat haar afremde tijdens het zwemmen. Annette maakte zelf een badpak met pijpen die eindigden boven de knie en trok hem aan naar haar zwemwedstrijd. Ze werd hiervoor opgepakt. In de decennia die volgden zou het badpak zoals Annette hem introduceerde langzaam maar zeker steeds meer geaccepteerd worden. Een iconisch beeld van de jaren 20 is de politieagent op het strand die met een meetlint de afstand van de pijpjes van het badpak tot de knie meet. Als deze afstand te lang was kon de vrouw gearresteerd worden.
Jaren 30
Vanaf eind jaren 30 begon het badpak wat meer op het badpak te lijken zoals we die nu kennen. Materialen als lycra en lastex kwamen in beeld en maakten de badpakken nauwsluitend en rekbaar, waardoor de vrouw er makkelijker in kon bewegen.
Jaren 40
Halverwege de jaren 40 werd de bikini geïntroduceerd. De tweedelige badpakken waren al wel bekend, maar in 1946 werd het eerste tweedelige badpak gemaakt waarbij de navel zichtbaar was. Door deze nieuwe trend was het reguliere badpak niet zo opvallend dit decennium. Badkleding werd steeds meer iets waarin je gezien mocht worden, er werd aandacht besteed aan de ontwerpen, het aanbod groeide. Opvallend voor de jaren 40 zijn de badpakken die op een jurkje lijken.
Jaren 50
Kleurrijke prints, smokwerk en een zandloperfiguur zijn de kernwoorden van de jaren 50 als het gaat om badpakken. Het zandloperfiguur is in opkomst, en badpakontwerpers spelen hierop in doormiddel van baleinen om de taille zo smal mogelijk te maken en de buste te accentueren.
Jaren 60
In de jaren 60 vond de tweede emancipatiegolf plaats, het was de tijd van de Dolle Mina’s. Vrouwen lieten langzamerhand steeds meer van hun lichaam zien. De ‘monokini’ werd uitgevonden: een badpak welke net onder de borsten is afgesneden. De bikini was veel te zien, veelal nog met een wat hogere broek. Ook de polka dot was in de jaren 60 veel te zien op zwemkleding.
Jaren 70
De eerste microkini’s kwamen in beeld. Daarnaast werd de bikini steeds populairder waardoor de ontwikkeling van het badpak een beetje naar de achtergrond verdween. Typerend voor badmode in de jaren 70 zijn de felle kleuren en prints. Deze prints blijven veelal wel nog bij strepen of stippen.
Jaren 80
Neonkleuren, dierenprints en drukke grafische patronen: dat omschrijft de badmode van de jaren 80. Waar een decennium geleden de bikini hard haar populariteit aan het winnen was, zien we in de jaren 80 het badpak toch weer een kleine comeback maken.
Jaren 90
In de jaren 90 zetten de trends van de jaren 80 zich voort. De felle kleuren en drukke prints sieren nu echter een stuk kleinere bikini's. De microkini van de jaren 70 maakt weer haar entree en wint flink aan populariteit. Het leek erop dat het badpak flink terrein had verloren aan de bikini, maar de filmhit 'Baywatch' zet plotseling het rode badpak enorm in de spotlights. De typerende hoog uitgesneden bikinibroekjes en badpakken worden een trend.
00's: De Tankini
Qua trends betreft bikini's en badpakken is er weinig ontwikkeling in de jaren 00. Wat wél een nieuwkomer is in aan het begin van dit decennia in de tankini. De tankini is een combinatie van een normaal bikinibroekje en een langer bikinitopje die over de gehele buik valt. De tankini valt momenteel nog steeds onder de veelgedragen badmode.
Huidige trends
Wat opvalt aan ons huidige decennium is dat er veel invloeden van trends van voorgaande decennia terug te zien zijn. De high waist bikinibroekjes en polkadots zijn in veel collecties te vinden, maar ook de monokini is momenteel weer te zien. Waar het badpak de afgelopen decennia een beetje naar de achtergrond was verdwenen en stilletjes gebonden werd aan een bepaalde leeftijd of figuur door al het geweld van de 'zo bloot mogelijke' bikini's, is dat inmiddels allang achterhaald.
Het badpak is weer hartstikke hot! De keuze is enorm en er is voor ieder wat wils. Ook voor de vrouw met een grotere cupmaat is er onwijs veel keuze bij Annadiva. Badpakken niet stevig genoeg? Er zijn ook badpakken met beugel, zo heb je toch die ondersteuning die jouw borsten nodig hebben. Retro prints, cut-outs en tropische invloeden zijn dé trends waarin je gezien wil worden. Waar ga jij voor?